Záchranári pátrajú po dvojici poľských turistov

08.04.2009 Poprad

Belianske Tatry 8. apríla (TASR) - Horskí záchranári pokračujú dnes v pátraní po dvojici poľských turistov v Belianskych Tatrách.
Ide o 65 ročného muža a jeho 27 ročnú dcéru, ktorí sa podľa dostupných informácií vybrali 4. apríla na túru do Vysokých Tatier. Doterajšie pátranie štyridsiatky záchranárov so štrnástimi lavínovými psami bolo neúspešné.
\"Využili sme všetky dostupné technické možnosti a prostriedky ako nezvestných nájsť. Pátranie pomocou lavínových hľadačov, systému Recco a špeciálnych lavínových sond zatiaľ neprinieslo výsledok. Nepotvrdili sa ani pachové stopy označené psami. Jedinou istotou je čiastočná lokalizácia mobilného telefónu nezvestných, ktorá poukazuje na ich prítomnosť v tejto lokalite, \" priblížil aktuálnu situáciu riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga.
Záchranári aktívne spolupracujú pri pátraní po nezvestných s Policajným zborom Slovenskej republiky, operátormi mobilných sietí a poľskými kolegami. Podľa náčelníka oblastného strediska HZS Vysoké Tatry Martina Kulangu najbližšie hodiny ukážu ako ďalej. \"Na základe výsledkov dnešného pátrania vyhodnotíme doterajšie nasadenie a prehodnotíme taktiku na ďalšie dni\".
Dvojica nezvestných sa podľa dostupných informácií vybrala do Vysokých Tatier na Zamkovského chatu. Keďže sa v dohodnutom čase nevrátilai, požiadali príbuzní o pátranie. Na základe šetrenia, svedeckých výpovedí a lokalizáciou mobilnými operátormi je predpokladanou lokalitou ich pohybu Dolina Bielej vody alebo Dolina Siedmich prameňov. V tejto lokalite spadlo viacero lavín, preto je veľká pravdepodobnosť, že niektorá z nich dvojicu zasiahla.
Podľa záchranárov je pátranie v týchto lavínach veľmi náročné, keďže len nános lavíny v Doline Siedmich prameňov dosahuje dĺžku takmer 600 metrov, šírku do 50 metrov a hrúbku až 8 metrov. Sú to lavíny z mokrého snehu, ktoré vplyvom teploty zmenili štruktúru, takže záchranársky materiál sa rýchlo opotrebováva. Počas štyroch dní zlomili záchranári dve desiatky lavínových sond a niekoľko lopát.
 

Vyberte región